Україна на початку 1670-х років в описах Ульріха фон Вердума - Трубчанінов, С. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2024)
У статті розповідається про життя, подорожі і праці Ульріха фон Вердума (1632–1681), східнофризького мандрівника, хронікера та державного діяча. Біографію цієї непересічної особистості у XVIII–XXI ст. вивчало чимало науковців із різних країн (зокрема, К. Ліске, А. Панненборг, Я. Тазбір, С. Крамер та ін.). Глибокий і постійний інтерес дослідників дозволяє навіть говорити про існування в історичному джерелознавстві такого напряму як «вердумознавство». Незважаючи на це, окремі сторінки життя та діяльності У. фон Вердума залишаються ще недостатньо дослідженими. Найбільш відомою працею У. фон Вердума є «Журнал подорожей, які я здійснив через Королівство Польське, Францію, Англію, Данію та Швецію … у 1670 … 1677». У різний час, частково чи повністю одна із редакцій «Журналу» видавалася як в оригінальному викладі нижньо-німецькою, так і в перекладах польською та українською мовами. Акцент робиться на аналізові подорожей мандрівника разом із французьким абатом де Польм’є українськими землями Речі Посполитої у 1670–1672 рр. Підкреслюється, що для У. фон Вердума характерні неординарність суджень і проникливість спостережень. Відмічається, що подорожні нотатки У. фон Вердума є не лише найбільш об’ємними і змістовними серед подібних праць іноземців про Україну в «довгому XVII ст.», але й містять важливі й часто унікальні дані. Зокрема, один із його рукописних творів, який має назву «Щоденник походу польської армії … в 1671 р.» насичений інформацією щодо тогочасної військово-політичної ситуації. Зроблено висновок, що попри великий інтерес в Україні та Польщі до праць У. фон Вердума, значною проблемою для сучасних дослідників є відсутність насправді якісного видання їхнього перекладу з належним науковим апаратом. In the article it is told about the life, travels and works of Ulrich von Werdum (1632–1681), an East Frisian traveler, chronicler and statesman. In the XVIII–XXI centuries, the biography of this unique personality was studied by many scientists from different countries (in particular, K. Liske, A. Pannenborg, J. Tazbir, S. Cramer, etc.). The deep and constant interest of researchers even allows us to talk about the existence of such a direction in studies of historical sources as “Werdumology”. Despite this, separate pages of the life and activities of U. von Werdum are understudied. The most famous work of U. von Werdum is “Journal of the journeys I made through the kingdoms of Poland, France, England, Denmark, and Sweden ... in 1670 ... 1677.” At different times, in part or in full, one of the editions of “The Journal” was published both in the original Low German and in Polish and Ukrainian translations. There is analyzed journeys of the traveler together with the French abbot Polmier through the Ukrainian lands of the Polish-Lithuanian Commonwealth in 1670–1672. It is noted that the travel notes of U. von Werdum are not only the most voluminous and meaningful among similar works by foreigners about Ukraine in the “long XVII century”, but also contain important and often unique data on the military and political situation. One of his handwritten works, which is entitled “Diary of the campaign of the Polish army ... in 1671” contains a lot of information about the military and political situation at that time. It is concluded that despite the great interest in Ukraine and Poland in “The Journal” of U. von Werdum, a significant problem for modern researchers is the lack of a high-quality edition of the translation of the work with the appropriate scientific apparatus.