Оценивание и прогнозирование сложно формализуемых процессов различной физической природы - Панкратова, Н.Д.; Подладчикова, Т.В. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Запропоновано підхід до формування стохастичних моделей з невідомими параметрами, які базуються на апроксимуючих детермінованих функціях, для прогнозування процесів в різних природничо-наукових задачах, що складно формалізувати. Наведено ефективні алгоритми прогнозування сонячної активності та артеріального тиску на основі застосування ідентифікації невідомих параметрів та адаптивної фільтрації. An approach to creation of the stochastic models with the unknown noise statistics based on the approximating determinate functions is proposed for the prediction of the processes in the different difficult formalized natural-science problems. The effective prediction algorithms of the solar activity and the blood pressure based on the identification of the noise statistics and adaptive filtration are given.