Связь дифференциального вращения магнитных полей на солнце со знаком и величиной напряженности поля - Зелык, Я.И.; Степанян; Андреева, О.А. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Із застосуванням методів спектрального аналізу до оцінювання стаціонарного диференціального обертання магнітних полів на Сонці на основі отриманих залежностей статистично значущих періодів обертання від широти за спостереженнями на інтервалі, що охоплює три останні цикли активності, у діапазоні модуля напруженості магнітного поля [0; 700) Гс виявлено два класи схожих за характером обертання магнітних полів: слабких [0; 50) Гс і більш сильних [50; 700) Гс. Відмітні ознаки двох виявлених класів магнітних полів на Сонці доповнено, крім таких характеристик, як довжина циклу і розбаланс полів N- і S-полярностей, ще й відмінностями у ступені диференціального обертання. Applying of the spectral analysis methods to estimation of stationary differential rotation of magnetic fields on the Sun on the basis of the obtained dependences of statistically significant rotation periods on the latitude based on observations on the interval enveloping three last cycles of activity, in the magnetic field strength module range of [0; 700) Gs two classes of similar by rotation character magnetic fields are detected: weak [0; 50) Gs and more strong [50; 700) Gs. The distinctive feature of two found Sun magnetic field classes are supplemented, except for such characteristics as the cycle length and the imbalance of N- and S-polarities fields, also differences in the differential rotation degree.