Перший Національний атлас України - Шпак, А.П.; Руденко, Л.Г.; Бочковська, А.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Вийшов друком (5 тис. примірників) перший в історії нашої держави Національний атлас України, що є
найвагомішим досягненням української географічної
науки та академічної картографічної школи. Це однотомна фундаментальна праця, яка складається з шести
тематичних блоків: Загальна характеристика. Історія.
Природні умови та природні ресурси. Населення та людський розвиток. Економіка. Екологічний стан природного
середовища. Усього представлено 875 карт. Атлас має
паперовий (із додатковим томом, що вміщує тексти
російською і англійською мовами) та електронний формати. Концепцію Атласу, основні теоретичні положення його створення, методологічні та методичні основи
було розроблено в Інституті географії НАН України.
Високий рівень узагальнення знань про природу та суспільство робить Національний атлас України важливим
джерелом інформації про природний потенціал, соціум
та економіку нашої держави. The first in the history of our state National atlas of
Ukraine has been published (5 thousand copies) that is
the most significant achievement of Ukrainian geographic
science and academic cartography school. It’s a one
volume fundamental work which structure consists of six
topic blocks: General characteristics. History. Population
and human development. Environmental conditions and
natural resources. Economics. Ecological state of environment.
875 maps are presented. Atlas has two formats
– a hard copy in paper (with one extra volume
with Russian and English texts) and electronic format.
Atlas concept, main theoretical provisions of its creation,
methodological and procedural fundamentals were developed
in the Institute of geography of Ukrainian NAS.
High level of knowledge generalization about nature and
society makes National atlas of Ukraine an important
source of information about nature potential, society and
economy of our state.