Стабилизация линейных систем ограниченными управляющими воздействиями - Балашевич, Н.В. (Проблемы управления и информатики, 2009)
Запропоновано метод обрахування обмежених стабілізуючих керуючих впливів для лінійних стаціонарних асимптотично керованих систем. Керуючі впливи, що подаються на вхід системи, обраховуються шляхом розв’язання в режимі реального часу спеціальної супроводжуючої задачі оптимального керування. Показано, що дискретний зворотний зв’язок, введений на основі програмних розв’язків супроводжуючої задачі, є стабілізуючим, а також описано алгоритм роботи стабілізатора, який обчислює поточні значення стабілізуючого зворотного зв’язку за час, що не перевищує періоду квантування. A method of computing bounded stabilizing controlling actions for linear timeinvariant asymptotically controllable systems is suggested. Controlling actions are computed on-line by solving a special accompanying optimal control problem. It is shown that a discrete feeback, introduced on the basis of open-loop solutions of the accompanying problem, is stabilizable. An algorithms of stabilizer computing current values of stabilizing feedback in a time less than a sampling period is described.