Концептуальные аспекты транспортной медицины - Гоженко, А.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2005)
Визначено поняття «медицина транспорту», сформульовані її мета та задачі. Розглядаються роль та місце медицини транспорту у вирішенні завдань щодо реформування охорони здоров'я в країні в світі виконання урядової програми «Назустріч людям», а також рішень липневої (2005 р.) колегії Міністерства охорони здоров'я України. На основі аналізу специфіки транспортної галузі, особливостей професійної діяльності її робітників, потенційного негативного впливу на здоров'я населення і довкілля, визначені шляхи та методи інтеграції усіх підрозділів профілактичного та лікувального напрямків під егідою оновленого Українського НДІ медицини транспорту на базі досягнень фундаментальної та прикладної медичної науки для збереження здоров'я працівників галузі і населення країни в цілому. There are formulated definition of concept «medicine of transport», its purposes and tasks. The place and a role of transport medicine in the decision of problems on reforming public health services in the country in view of performance of the governmental program «Towards to people», and also decisions July (2005) board of Ministry of Public health of Ukraine is shown. On the basis of the analysis of specificity of transport branch, features of occupational work of its workers, potential negative influence on health of the population and an environment, ways and methods of integration of all divisions of practical services and the organizations of preventive and medical directions are planned under aegis of the updated Ukrainian Scientific and Research Institute of transport medicine on the basis of achievements of a fundamental and applied medical science for preservation of workers health of the branch and the population of the country.