Метод регрессионного моделирования и его применение к задаче прогнозирования космической погоды - Парновский, А.С. (Проблемы управления и информатики, 2009)
Запропоновано новий метод моделювання нелінійних дискретних динамічних систем з невідомою розмірністю на прикладі задачі прогнозування космічної погоди. Цей метод дозволяє прогнозувати вихід системи за декілька кроків, визначати її динамічні характеристики, а також виявляти значущі та незначущі вхідні параметри, що сприяє побудові феноменологічної моделі системи. A new method of modeling of nonlinear discrete dynamical systems with unknown dimension is proposed on the example of space weather forecasting. The proposed method allows predicting the system’s output several steps ahead, determining its dynamical characteristics, and identifying significant and insignificant input parameters, which leads to the construction of a phenomenological model of the system.