Дискусія з канадським ученим - Гуржій, О.І. (Український історичний журнал, 1989)
22 листопада 1988 р. в Інституті історії ЛН УРСР відбулася зустріч з викладачем кафедри історії й науковим співробітником кафедри українознавчих студій при Торон-тському університеті (Канада) Степаном В е л и ч е н к о м. У доповіді на тему «Політичні та соціальні ідеї на Україні у 1550—1648 рр.» він зробив спробу проаналізувати розвиток понять про суспільство і політику в другій половині XVI ст.— першій половині XVII ст., показати вплив останніх на діяльність Б. Хмельницького. Канадський дослідник охарактеризував тристанову (шляхта, селянство і духовенство) теорію побудови тогочасного суспільства та її поширення в давній літературі України і Польщі.