Я. Б. Гамарник на Україні - Горлов, В.М. (Український історичний журнал, 1989)
Зроблено спробу розкрити діяльність Я. Б. Гамарника на Україні. Особлива увага приділяється висвітленню періоду його роботи в Києві і Одесі під час революції та громадянської війни. Предпринята попытка раскрыть деятельность Я. Б. Гамарника на Украине. Особое внимание уделяется освещению периода его работы в Киеве и Одессе во время революции и гражданской войны.