Основні підсумки та уроки історичного шляху і досвіду КПРС (Заключна лекція) - Калакура, Я.С. (Український історичний журнал, 1989)
Висвітлені методологічні та методичні рекомендації до заключної лекції з історії партії, мета якої підбити найважливіші підсумки історичного шляху КПРС, здобути уроки, узагальнити досвід, показати їх значення для перебудови. Особливу увагу приділено новим підходам до лекції на основі документів ХІХ Всесоюзної партійної конференції, Пленумів ЦК КПРС. Оновлення партії згідно з ленінською концепцією та завданнями перебудови неможливе без критичного осмислення історії, помилок, вивчення позитивного і негативного у досвіді революційної боротьби і соціалістичного будівництва. Розкривається міжнародне значення історичного досвіду КПРС, творчого розвитку марксизму-ленінізму. Освещены методологические и методические рекомендации к заключительной лекции по истории партии, цель которой подвести важнейшие итоги исторического пути КПСС, извлечь уроки, обобщить опыт, показать их значение для перестройки. Основное внимание уделено новым подходам к лекции на основе документов XIX Всесоюзной партийной конференции, Пленумов ЦК КПСС. Обновление партии в соответствии с ленинской концепцией и задачами перестройки невозможно без критического осмысления истории, ошибок, изучения положительного и отрицательного в опыте революционной борьбы и социалистического строительства. Раскрывается международное значение исторического опыта КПСС, творческого развития марксизма-ленинизма.