Духовенство в класово-становій структурі давньоруського суспільства - Ричка, В.М. (Український історичний журнал, 1989)
На відміну від інших станів і класів, що склалися в результаті тривалої іманентної економічної, політичної і культурної еволюції східного слов'янства, становлення духовенства як особливої суспільної верстви було наслідком християнізації Київської держави, яка, в свою чергу, виникла в процесі розвитку останньої по феодальному шляху. В повідомленні визначаються соціально-економічні критерії, що характеризують духовенство як особливу станову категорію пануючого класу. Аналізуються станово-корпоративна структура давньоруської церкви, основні етапи та особливості її формування. В отличие от других сословий и классов, сложившихся в результате длительной имманентной экономической, политической и культурной эволюции восточного славянства, становление духовенства как особого общественного слоя было следствием христианизации Киевского государства, которое, в свою очередь, возникло в процессе развития последнего по феодальному пути. В сообщении определяются социально-экономические критерии, характеризующие духовенство как особую сословную категорию господствующего класса. Анализируются сословно-корпоративная структура древнерусской церкви, основные этапы и особенности ее формирования.