До оцінки організацій «українських більшовиків» - Солдатенко, В.Ф. (Український історичний журнал, 1989)
Розглядаються питання, пов'язані з виникненням і діяльністю груп «українських більшовиків» як виявленням тенденції до утворення партії за національною ознакою. Вперше публікуються найбільш характерні для таких груп документи, що виключають, на нашу думку, неоднозначність в їх оцінці. Рассматриваются вопросы, связанные с возникновением и деятельностью групп «украинских большевиков» как проявлением тенденции к образованию партии по национальному признаку. Впервые публикуются наиболее характерные для таких групп документы, исключающие, по нашему мнению, неоднозначность в их оценке.