До історії відкриття кам'яного вугілля в Донбасі - Подов, В.І. (Український історичний журнал, 1989)
27 червня (8 липня) 1709 р. війська Петра I завдали нищівної поразки Карлу XII, який у ході Північної війни «...зробив спробу вторгнутися в Росію; цим в!н погубив Швецію і наочно показав неприступність Росії". Перемога, здобута під Полтавою, стала переломним моментом у затяжних воєнних діях, зміцнила перетворення, які у той час здійснювалися в Російській державі, забезпечила останній міцні політичні позиції у тодішній Європі і поклала край спробам відірвати Україну від Росії. Дана публікація має на мету ознайомити читачів з тим, що собою являла російська армія, яка билася під Полтавою, з точки зору її організації.