Перебудова та актуальні проблеми вивчення історичного досвіду Компартії України - Курас, І.Ф. (Український історичний журнал, 1989)
Зроблено спробу розкрити основні теоретичні, концептуальні та конкретно-історичні проблеми вивчення історії Компартії України як складової частини єдиної ленінської партії в умовах перебудови. Звертається основна увага на необхідність відновлення творчого розвитку ленінської концепції соціалізму, подолання догматизму, висвітлення так званих «білих плям», на всебічну оцінку передового досвіду перебудови республіканської партійної організації. Предпринята попытка раскрыть основные теоретические, концептуальные и конкретноисторические проблемы изучения истории Компартии Украины как составной части единой ленинской партии в условиях перестройки. Обращается основное внимание на необходимость восстановления творческого развития ленинской концепции социализма, преодоления догматизма, освещения так называемых «белых пятен, на всестороннюю оценку передового опыта перестройки республиканской партийной организации.