Ленінська нова економічна політика та її здійснення в УРСР - С.В. Кульчицький (Український історичний журнал, 1989)
У методичних вказівках для вчителів подано зміст і порядок викладу складної теми про втілення нової економічної політики на Україні у 1921-1927 pp. Охарактеризовано докорінні відмінності непу від попередньої політики воєнного комунізму, яка застосовувалася в роки громадянської війни, причини переходу до нової економічної політики та її напрями у дрібнотоварному селянському виробництві і в усус пільненому секторі народного господарства. В методических указаниях для учителей представлены содержание и порядок изложения сложной темы об осуществлении новой экономической политики на Украине в 1921-1927 гг. Охарактеризованы коренные отличия нэпа от прежней политики военного коммунизма, которая применялась в годы гражданской войны, причины перехода к новой экономической политике и ее направления в мелкотоварном крестьянском производстве и в обобществленном секторе народного хозяйства.