Демографічні втрати Української РСР у 30-ті роки - Перковський, А. Л.; Пирожков, С. І. (Український історичний журнал, 1989)
Величезні демографічні втрати Української РСР внаслідок примусової колективізації селянства та сталінських репресій 30-х років проти інших класів та суспільства в цілому призвели до деформації відтворення народонаселення республіки в якісному та кількісному аспектах, істотно зменшили її демографічний потенціал напередодні Великої Вітчизняної війни. На 1 січня 1941 р. УРСР не змогла відтворити чисельність свого населення за станом на 1 січня 1933 р. Огромные демографические потери Украинской ССР в результате насильственной коллективизации крестьянства и сталинских репрессий 30-х годов против других классов и общества в целом привели к деформации воссоздания народонаселения республики в качественном и количественном аспектах, существенно уменьшили ее демографический потенциал накануне Великой Отечественной войны. На 1 января 1941 г. УССР не смогла воссоздать численность своего населения по состоянию на 1 января 1933 г.