Використання фінансового аналізу при формуванні стратегії економічного розвитку підприємств малого та середнього бізнесу у кластерних структурах - Ярошевська, О.В.; Панік, Л.О.; Красноступ, В.М.; Волков, С.О. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті досліджено роль фінансового аналізу як ключового інструменту стратегічного планування та управління в умовах функціонування підприємств малого та середнього бізнесу (МСП) у межах кластерних об’єднань. Акцент зроблено на значенні фінансового аналізу для виявлення сильних і слабких сторін підприємства, оцінки його фінансової стійкості, ліквідності, рентабельності та інвестиційної привабливості. Автори обґрунтовують, що застосування фінансового аналізу сприяє прийняттю обґрунтованих стратегічних рішень, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності МСП, забезпечення економічної безпеки та сталого розвитку. Особлива увага приділяється кластерному підходу як чиннику синергії, який дозволяє оптимізувати ресурси, налагодити ефективну взаємодію між учасниками кластера та підвищити рівень адаптивності до змін зовнішнього середовища. Запропоновано методичні рекомендації щодо інтеграції даних фінансового аналізу у процес стратегічного планування, а також окреслено перспективи вдосконалення інструментарію аналізу з урахуванням цифрових технологій та сучасних тенденцій розвитку фінансового менеджменту. Результати дослідження можуть бути використані керівниками МСП, учасниками кластерів, економістами, фінансовими аналітиками, а також у процесі розробки регіональних програм підтримки малого та середнього підприємництва.