Інтеграція краудфандингу в систему публічно-приватного партнерства: концептуальні засади та механізми реалізації - Ляшенко, В.І.; Петрова, І.П. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті обґрунтовано концептуальні засади та практичні механізми інтеграції краудфандингу в систему публічно-приватного партнерства (ППП) як інноваційного інструменту диверсифікації джерел фінансування публічних проєктів і підвищення їх соціально-економічної результативності. Показано, що в умовах повоєнного відновлення України традиційна двостороння модель ППП («держава – бізнес») потребує розширення за рахунок залучення третього учасника – громадянського суспільства. У цьому контексті краудфандинг розглядається як форма громадянського фінансування (civic finance), що забезпечує прозорість, підзвітність та партисипативність у реалізації суспільно значущих проєктів. На основі аналізу міжнародного досвіду, зокрема результатів дослідницького проєкту Financing for Society (University of Leeds), ідентифіковано ефективні моделі поєднання краудфандингу з ППП – від муніципальних облігацій громад (краудоблігацій) до гібридних форматів співфінансування у сфері енергетики, соціальної інфраструктури та охорони здоров’я. Запропоновано концепт резильєнтного партнерства «влада – бізнес – суспільство», що поєднує інституційну стабільність держави, інноваційність приватного сектору та соціальну ініціативність громадян. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх застосування для розроблення національної системи громадянського співфінансування відбудови, енергомодернізації та розвитку соціальної інфраструктури на принципах прозорості, довіри та спільної відповідальності. The article substantiates the conceptual foundations and practical mechanisms for integrating crowdfunding into the public-private partnership (PPP) system as an innovative tool for diversifying the sources of financing public projects and increasing their socio-economic efficiency. It is shown that in the context of Ukraine’s post-war recovery, the traditional bilateral PPP model (“state – business”) requires expansion through the inclusion of a third participant – civil society. In this context, crowdfunding is considered a form of civic finance that ensures transparency, accountability, and participation in the implementation of socially significant projects. Based on the analysis of international experience, particularly the results of the Financing for Society project (University of Leeds), effective models of combining crowdfunding with PPP have been identified – from municipal community bonds (crowdbonds) to hybrid co-financing formats in the fields of energy, social infrastructure, and healthcare. The concept of resilient partnership “government – business – society” is proposed, combining the institutional stability of the state, the innovativeness of the private sector, and the social initiative of citizens. The practical significance of the results lies in the possibility of applying them to develop a national system of civic co-financing for reconstruction, energy modernization, and social infrastructure development based on the principles of transparency, trust, and shared responsibility.