Особливості створення та специфічність підприємницьких екосистем: теоретичні аспекти - Дубницький, В.І.; Мішустіна, Т.С.; Писарькова, В.Р.; Лихопьок, Д.П. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
Авторами даної роботи підприємницька екосистема розглядається як складна адаптивна система, що включає сукупність активних бізнес-суб’єктів, інтеграційних та операційних зв’язків між ними та факторами середовища, що забезпечують ефективне використання комплексних цифрових технологій у рамках різних сфер комерційної діяльності. В умовах цифрової трансформації важливо розглянути особливості специфіки та функціонування підприємницьких екосистем з точки зору теоретико-методологічних підходів у рамках цифрової економіки. Актуальними напрямами є: бізнес-екосистема як концентрація розподілу ресурсів між бізнесом та споживачами; інноваційна екосистема як актор використання ЦТ, ШІ, ІКТ при реалізації інноваційних ідей та цифрові платформи (двосторонні та багатосторонні) як комплексний інструментарій цифрової трансформації у контексті створення нових продуктів та послуг. У роботі обґрунтовано базові теорії екосистемного підходу до створення бізнес-підприємницьких екосистем за умов цифрової трансформації економіки. The authors of this work consider the entrepreneurial ecosystem as a complex adaptive system that includes a set of active business entities, integration and operational relationships between them, and environmental factors that ensure the effective use of complex digital technologies within various areas of commercial activity. In the context of digital transformation, it is important to consider the specific features and functioning of entrepreneurial ecosystems from the point of view of theoretical and methodological approaches within the framework of the digital economy. The current trends are: business ecosystem as a concentration of resource distribution between business and consumers; innovation ecosystem as an actor of using DT, AI, ICT in the implementation of innovative ideas and digital platforms (bilateral and multilateral) as a comprehensive toolkit for digital transformation in the context of creating new products and services. The paper substantiates the basic theories of the ecosystem approach to creating business and entrepreneurial ecosystems under the conditions of digital transformation of the economy.