Співробітництво вчених братніх республік СРСР у радянському тилу - Король, В.Ю. (Український історичний журнал, 1989)
Розглядаються проблеми співробітництва діячів науки та вищої школи народів СРСР у створенні матеріально-технічного потенціалу - важливої передумови якнайшвидшого розгрому німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни. На основі архівних матеріалів, які раніше не публікувалися, показані різні аспекти співробітництва народів нашої багатонаціональної країни в галузі науки. Підкреслюеться, що багато форм і методів цього співробітництва витримали випробування часом і використовуються тепер. Рассматриваются проблемы сотрудничества деятелей науки и высшей школы народов СССР по созданию материально-технического потенциала - важной предпосылки скорейшего разгрома немецко-фашистских захватчиков в годы Великой Отечественной войны. На основе ранее не публиковавшихся архивных материалов показаны различные аспекты сотрудничества народов нашей многонациональной страны в области науки. Подчеркивается, что многие формы и методы этого сотрудничества выдержали испытание временем и используются теперь.