Алгоритми оптимального проектування колісних сільгоспагрегатів на основі дискретно-континуальних моделей фізичних - Дівеєв, Б.; Вікович, І.; Гісовська, Н.; Ройко, Ю. (Центр математичного моделювання Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України, 2005)
Розглядається питання моделювання фізико-механічних процесів у сільськогосподарських машинах. Досліджуються пружні тіла — конструктивні елементи агрегатів. Розглядаються гідродинамічні процеси в баках з рідиною, розповсюдження краплинно-повітряних сумішей. Як основний інструмент дослідження застосовувалися дискретно-континуальні розрахункові схеми. На їх основі побудовані малопараметричні математичні моделі динамічних процесів в агрегатах. Ці моделі дозволили створити комплекси програм оптимального проектування сільськогосподарських машин щодо функціональних, ресурсних і технологічних параметрів. Наведено приклади застосування цих алгоритмів оптимального проектування до ряду агрегатів. n the article modelling of physical-mechanical processes in agricultural machines is considered. The elastic bodies being structural elements of the aggregates are studied. The hydrodynamic processes in tanks with liquid and distribution of tiny-air mixtures are also considered. The discrete-continue approach as the basic instrument of the studies is used. On this basis the few-parametric mathematical models of dynamic processes in the aggregates are built. These models allowed to create complexes of programs for optimal designing of agricultural machines with respect to their functional, resource and technological parameters. The examples of application of these optimal designing algorithms for some of aggregates are suggested. В статье рассмотрены вопросы моделирования физико-механических процессов в сельскохозяйственных машинах. Исследуются упругие тела, конструктивные элементы агрегатов. Рассматриваются гидродинамические процессы в баках с жидкостью, распространение капельно-воздушных смесей. Как основной инструмент исследования применялись дискретно-континуальные расчетные схемы. На их основе построены малопараметрические математические модели динамических процессов в агрегатах. Эти модели позволили создать комплексы программ оптимального проектирования сельскохозяйственных машин по функциональным, ресурсным и технологическим параметрам. Приведены примеры применения алгоритмов оптимального проектирования ряда агрегатов.