До питання про наукову спадщину академіка М. С. Грушевського - В.Г. Сарбей (Український історичний журнал, 1989)
Доводячи наукову неспроможність апологетики творчої спадщини відомого історика України академіка М. С. Грушевського (1866-1934), автор критично аналізує його життєвий шлях політичного діяча і вченого, викриває буржуазно-націоналістичні й ідеалістичні положення його історичної концепції. Водночас підкреслюється велика цінність конкретно-фактичного матеріалу створених на різноманітних архівно-документальних першоджерелах праць М. С. Грушевського для глибокого і всебічного пізнання нашими сучасниками історії українського народу без так званих «білих плям», пропонується конкретна програма перевидання цих праць. Доказывая научную несостоятельность апологетики творческого наследия известного историка Украины академика М. С. Грушевского (1866-1934), автор критически анализирует его жизненный путь политического деятеля и ученого, вскрывает буржуазно-националистические и идеалистические положения его исторической концепции. Вместе с тем подчеркивается большая ценность конкретно-фактического материала созданных на разнообразных архивно-документальных первоисточниках трудов М. С. Грушевского для глубокого и всестороннего познания нашими современниками истории украинского народа без так называемых «белых пятен», предлагается конкретная программа переиздания этих трудов.