Аграрна колонізація Південної України (60-80-ті рр. ХІХ ст.) - Бойко, Я.В. (Український історичний журнал, 1989)
Розглядається процес активної землеробської колонізації Південної України у 60-80-х роках ХІХ ст. Визначається ступінь участі основних районів та губерній виходу в заселенні краю, розкриваються причини колонізації, аналізується хід переселень, вперше в радянській історіографії наводяться докладні статистичні дані про кількість офіційних та самовільних переселенців, які осіли на територіях південноукраїнських губерній, підкреслюється роль селянської міграції у розвитку капіталізму у сільському господарстві Півдня України. Рассматривается процесс активной земледельческой колонизации Южной Украины в 60-80-х годах ХІХ ст. Определяется степень участия основных районов и губерний выхода в заселении края, раскрываются причины колонизации, анализируется ход переселений, впервые в советской историографии приводятся подробные статистические сведения о количестве официальных и самовольных переселенцев, осевших на территориях южноукраинских губерний, подчеркивается роль крестьянской миграции в развитии капитализма в сельском хозяйстве Юга Украины.