Проблеми формування національних кадрів у західних областях УРСР у другій половині 40-х–50-х роках - Гарань, О.В. (Український історичний журнал, 1989)
Висвітлюється неоднозначний і драматичний процес формування національних кадрів у західних областях УРСР. Розглядається також роль Берія у знятті в зв'язку з проблемою національних кадрів Л. Мельникова з посади першого секретаря ЦК Компартії України. Аналізується західна історіографія питання. Освещается неоднозначный и драматичный процесс формирования национальных кадров в западных областях УССР. Рассматривается также роль Берия в снятии в связи с проблемой национальных кадров Л. Мельникова с должности первого секретаря ЦК Компартии Украины. Анализируется западная историография вопроса.