Початок робітничого руху і розповсюдження марксизму на Україні, боротьба за створення марксистської партії в Росії та виникнення більшовизму (1883-1903 рр.) - П.Л. Варгатюк (Український історичний журнал, 1989)
В реферативному плані висвітлюється участь революційних соціал-демократів України у боротьбі за створення марксистської партії в Росії. Основна увага звертається на роль В. І. Леніна, керованої ним «Искры», місце І і ІІ з'їздів РСДРП у цьому процесі. В реферативном плане освещается участие революционных социал-демократов Украины в борьбе за создание марксистской партии в России, основное внимание обращает ся на роль В. И. Ленина, руководимой им «Искры», место 1 и 11 съездов РСДРП в этом процессе.