Людські чинники економічного зростання: проблеми і завдання для України в умовах війни - Антонюк, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У більшості теорій економічного зростання важливу роль відводять людським чинникам. В статті обґрунтовано, що у їх складі найбільш вагомими є трудові ресурси, людський капітал, підприємницький потенціал та споживчі витрати населення. На основі доступної статистичної та емпіричної інформації здійснено аналітичне дослідження проблем даних людських чинників в Україні та їх впливу на економічне зростання в Україні в умовах війни. Зроблені розрахунки показали, що три роки війни Україна недоотримала близько 60% ВВП (від рівня 2021 року) внаслідок втрати і деформації людських чинників економічного зростання. В тому числі за рахунок: зменшення трудових ресурсів та людського капіталу – 27-30%; втрати значної кількості суб’єктів підприємницької діяльності та зниження ефективності МСБ – 15%; зменшення споживчих витрат населення – 16%. Для забезпечення стійкого зростання державна політика має бути спрямована на розвиток та активізацію кожної складової людського потенціалу України, систематизовано основні напрями такої політики. In most theories of economic growth, human factors play an important role. The article substantiates that the most important in their composition are labor resources, human capital, entrepreneurial potential and consumer expenditures of the population. On the basis of available statistical and empirical information, an analytical study of the problems of these human factors in Ukraine and their impact on economic growth in Ukraine during the war has been carried out. The calculations made showed that during the three years of the war, Ukraine lost about 60% of GDP (from the level of 2021) due to the loss and deformation of human factors of economic growth. Including due to: reduction of labor resources and human capital – 27-30%; loss of a significant number of business entities and a decrease in the efficiency of SMEs – 15%; decrease in consumer spending of the population – 16%. To ensure sustainable growth, state policy should be aimed at the development and activation of each component of Ukraine's human potential, and the main directions of such policy should be systematized.