Креативний маркетинг: сучасні підходи в освіті та бізнесі - Горбатюк, Л. Л.; Борисенко, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
Досліджено сутність і роль поняття «креативність» як стратегічного ресурсу маркетингової діяльності в умовах цифровізації, соціальних трансформацій та воєнних викликів. Встановлено, що креативність виступає ключовим чинником конкурентоспроможності бізнесу та ефективності освітніх практик. На основі теорії когнітивної психології розкрито взаємозв’язок між творчим мисленням, уявою, асоціативними процесами, інструментами, що забезпечують створення інноваційних маркетингових рішень. Зазначено, що креативність виконує функцію мультиплікатора ефективності, формуючи емоційний зв’язок між брендом та споживачем. Проаналізовано аналітичні дані, зокрема McKinsey, які підтверджують позитивну залежність між рівнем креативності та фінансовими результатами компаній. Наведено приклади успішних міжнародних і вітчизняних ініціатив – кампанію «Nike Just Do It» та державну програму «Національний кешбек», які продемонстрували ефективність креативного підходу в комунікації з аудиторією. Встановлено, що креативність окрім зазначених переваг, має певні обмеження, які стосуються суб’єктивності в оцінці її ефективності, ризиків невідповідності очікуванням аудиторії тощо. Розглянуто практики використання креативного маркетингу у закладах вищої освіти України – КНУ імені Тараса Шевченка та ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», де цифровий контент сприяє формуванню позитивного іміджу закладів та залученню абітурієнтів. Узагальнено, що розвиток креативного мислення у бізнесі й освіті є передумовою інноваційного зростання та стійкості економіки. The essence and role of the concept of «creativity» as a strategic resource for marketing activities in the context of digitalization, social transformations, and military challenges are investigated. It is established that creativity is a key factor in business competitiveness and the effectiveness of educational practices. Based on the theory of cognitive psychology, the relationship between creative thinking, imagination, associative processes, and tools that enable the creation of innovative marketing solutions is revealed. It is noted that creativity acts as a multiplier of effectiveness, forming an emotional connection between the brand and the consumer. Analytical data, in particular from McKinsey, is analyzed, confirming the positive correlation between the level of creativity and the financial results of companies. Examples of successful international and domestic initiatives are given – the Nike Just Do It campaign and the National Cashback state program, which demonstrated the effectiveness of a creative approach in communicating with the audience. It has been established that, in addition to the above advantages, creativity has certain limitations related to subjectivity in assessing its effectiveness, risks of not meeting audience expectations, etc. The practices of using creative marketing in higher education institutions in Ukraine – Taras Shevchenko National University of Kyiv and Taras Shevchenko National University of Lviv – are considered, where digital content contributes to the formation of a positive image of institutions and the attraction of applicants. In summary, the development of creative thinking in business and education is a prerequisite for innovative growth and economic sustainability.