Механотермодифузійні процеси в частково прозорих деформівних твердих тілах з домішками при електромагнітному опроміненні за світлового діапазону частот - Гачкевич, О.; Терлецький, Р. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
З використанням континуальної моделі твердої суміші домінантної компоненти (каркаса) та домішок і феноменологічної теорії випромінювання приведено результати математичного моделювання і дослідження процесів перенесення тепла та маси і деформування в частково прозорих тілах з домішками за умов дії теплового та лазерного випромінювання. Враховано відоме явище «фотостимульованої дифузії». Встановлено нові закономірності в розподілах компонент тензора напружень, температури і концентрацій газових домішок у шарі залежно від їх кількості й типу, енергетичних і спектральних характеристик джерела випромінювання, умов тепло- й масообміну з зовнішнім середовищем. The results of mathematical modelling and investigation of heat and mass transfer in elastic semitransparent solids with impurities subjected to heat or laser radiation are presented. They are grounded on continuum model of hard mixture, composed of dominant component (matrix) and impurities, and phenomenological theory of radiation. Photostimulated diffusion phenomenon is taken into consideration. The new features of the effect of energetic and spectral characteristics of radiation source, the composition and types of impurities, the heat and mass exchange conditions on the stress, the temperature and the concentrations of gas impurity in the layer are established. Приведены результаты математического моделирования и исследования процессов тепломассопереноса и деформирования в частично прозрачных телах с примесями находящихся под воздействием теплового или лазерного излучения, полученные с использованием континуальной модели твердой смеси доминантной компоненты (каркаса) и примесей и феноменологической теории излучения. Учтено известное явление «фотостимулированной диффузии». Выявлены новые закономерности в распределениях компонент тензора напряжений, температуры и концентраций газовых примесей в слое в зависимости от их количества и типа, энергетических и спектральных характеристик источника излучения, условий тепло- и массообмена с внешней средой.