Оцінювання та управління стійкістю ланцюгів поставок в умовах цифрової трансформації - Левченко, Н.М.; Левченко, С.А. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті представлено результати дослідження трансформаційних процесів в управлінні ланцюгами постачання в умовах глобальної турбулентності, що визначається зростанням невизначеності, прискоренням технологічних змін і переходом до цифрової економіки. Доведено, що традиційні моделі організації управління ланцюгами поставок, побудовані за лінійним принципом, втрачають актуальність і не дозволяють ефективно реагувати на сучасні виклики. Серед ключових чинників, які посилюють цю невідповідність, виділено непередбачуваність і волатильність попиту, зростання геополітичної нестабільності, мультикризовість та суттєве ускладнення вимог споживачів щодо прозорості, швидкості та персоналізації поставок. Наголошено, що сучасне управління ланцюгами постачання не може розглядатися виключно як операційна функція, а перетворюється на стратегічний інструмент забезпечення стійкості та конкурентних переваг підприємств у глобальному середовищі. Особливу увагу приділено аналізу ролі цифрових технологій у трансформації процесу управління ланцюгами поставки. Підкреслено, що застосування Штучного інтелекту, Інтернету речей, блокчейну та аналітики великих даних сприяє формуванню гнучких, прозорих і високоінтегрованих систем, здатних забезпечити швидке реагування на зміни середовища, оптимізувати витрати та підвищити ефективність управління ризиками. Обґрунтовано, що успіх цифрової трансформації не визначається лише масштабом технологічних інвестицій. Значно важливішим чинником є узгодженість управлінських підходів, чіткість стратегічних пріоритетів і зрілість організаційних механізмів, що дозволяють інтегрувати цифрові рішення у загальну бізнес-стратегію. Акцентовано на ризиках, що супроводжують цифровізацію ланцюгів постачання. Зокрема, виділено кіберзагрози, які стають одним із найбільш критичних факторів у функціонуванні сучасних підприємств. Запропоновано концептуальні підходи до управління кіберризиками, які передбачають багаторівневий захист, розробку системи навчання й підвищення обізнаності персоналу, формування культури інформаційної безпеки та розвиток партнерської взаємодії для спільного захисту від загроз. The article presents the results of research into transformational processes in supply chain management in conditions of global turbulence, which is determined by growing uncertainty, accelerating technological change and the transition to a digital economy. It has been proven that traditional models of supply chain management, built on a linear principle, are becoming irrelevant and do not allow for an effective response to modern challenges. Among the key factors that exacerbate this mismatch are the unpredictability and volatility of demand, growing geopolitical instability, multiple crises, and significantly more complex consumer demands for transparency, speed, and personalisation of deliveries. It is emphasised that modern supply chain management cannot be viewed solely as an operational function, but is becoming a strategic tool for ensuring the sustainability and competitive advantages of enterprises in a global environment. Particular attention is paid to analysing the role of digital technologies in transforming the supply chain management process. It is emphasised that the use of artificial intelligence, the Internet of Things, blockchain and big data analytics contributes to the formation of flexible, transparent and highly integrated systems capable of responding quickly to changes in the environment, optimising costs and improving risk management efficiency. It is argued that solely the scale of technological investment does not determine the success of digital transformation. A much more important factor is the consistency of management approaches, the clarity of strategic priorities and the maturity of organisational mechanisms that allow digital solutions to be integrated into the overall business strategy. The risks associated with the digitalisation of supply chains are emphasised. In particular, cyber threats are highlighted as one of the most critical factors in the functioning of modern enterprises. Conceptual approaches to cyber risk management are proposed, which provide for multi-level protection, the development of a system for training and raising staff awareness, the formation of a culture of information security, and the development of partnership cooperation for joint protection against threats.