Микола Григорович Крапив'янський (До 100-річчя з дня народження) - Хміль, І.С. (Український історичний журнал, 1989)
Відомий військовий діяч, один з організаторів революційної боротьби солдатських мас Південно-Західного фронту, підготовки військових кадрів для Української Радянської республіки, активний учасник громадянської війни на Україні, розгортання широкого партизанського руху проти німецьких і австро-угорських окупантів на Чернігівщині, боротьби частин Червоної Армії проти денікінської білогвардійської контрреволюції, інтервенціоністських військ буржуазно-поміщицької Польщі, розгрому куркульського бандитизму в республіці — так стисло можна охарактеризувати основні віхи повнокровного життя Миколи Григоровича Крапив'янського.