Міста України за всеросійським переписом 1840 р. - Мельник, Л.Г. (Український історичний журнал, 1989)
У повідомленні на основі аналізу виданих у 1842 р. матеріалів всеросійського перепису міст висвітлюються питання про кількість міст на Україні, їх населення, економічний стан, соціальний склад. Слабкий тогочасний рівень урбанізації на Україні пояснювався пануванням феодально-кріпосницької системи. В сообщении на основе анализа изданных в 1842 г. материалов всероссийской переписи городов освещаются вопросы о количестве городов на Украине, их населении, экономическом состоянии, социальном составе. Слабый уровень урбанизации на Украине того времени объяснялся господством феодально-крепостнической системы.