Мемуари перших комсомольців як історичне джерело - Стрельський, Г.В. (Український історичний журнал, 1989)
Розкривається процес формування обширного фонду спогадів безпосередніх організаторів і ветеранів комсомолу України. Робиться спроба показати, що нового, важливого дають вони науці, чим і наскільки збагачують наші знання про створення і діяльність ЛКСМУ в буремні роки громадянської війни, про життя і героїчні справи перших комсомольців республіки. Підкреслюється значення цього роду джерел для створення повної і правдивої, без «білих плям», прикрашування та очорнення, історії комсомолу України. Раскрывается процесс формирования обширного фонда воспоминаний непосредственных организаторов и ветеранов комсомола Украины. Делается попытка показать, что нового, важного дают они науке, чем и насколько обогащают наши знания о создании и деятельности ЛКСМУ в бурные годы гражданской войны, о жизни и героических делах первых комсомольцев республики. Подчеркивается значение этого рода источников для создания полной и правдивой, без «белых пятен», украшательства и очернения, истории комсомола Украины.