Писемні джерела XI-XIV ст. про Канів - Мариновський, Ю.Ю. (Український історичний журнал, 1990)
У статті зроблено спробу узагальнити всі відомості першоджерел про давньоруський "град" Канів, починаючи з першої згадки про нього у 80-ті роки ХІ ст. і до ХІV ст. включно. Висловлюється припущення, що з другої половини XII ст. він стає удільним князівством Київської землі, а також центром Канівської єпископії. Знищений як оборонний пункт під час татаро-монгольської навали, Канів після включення на початку XIV ст. до складу Великого князівства Литовського знову набуває втрачених функцій давньоруської фортеці. В статье предпринята попытка обобщить все известия первоисточников о древнерусском "граде" Каневе, начиная с первого упоминания о нем в 80-е годы ХI в. и до XIV ст. включительно. Высказывается предположение, что со второй половины XII в. он становится княжеством Киевской земли, а также центром Каневской епископии. Уничтоженный как оборонный пункт во время татаро-монгольского нашествия, Канев после включения в начале XIV в. в состав Великого княжества Литовского вновь приобретает утраченные функции древнерусской крепости.