В.Б.Антонович як історик українського козацтва - Ричка, В.М.; Смолій, В.А. (Український історичний журнал, 1990)
Володимир Боніфатійович Антонович (1834—1908 рр.) —один з най-видатніших представників української історичної науки другої половини XIX — початку XX ст. З його ім’ям пов’язано створення значного як за обсягами, так і за науковою значимістю фонду друкованих джерел з історії України, початок систематичних археологічних досліджень, осмислення на цій основі найважливіших подій і фактів вітчизняної історії та поява низки оригінальних наукових праць. Людина різнобічних творчих інтересів і виняткової працездатності, В. Б. Антонович залишив по собі велику, хоч і суперечливу за своїм ідейним змістом, наукову та літературно-художню спадщину.