Г. Аптекер - Чумаченко, Б.М. (Український історичний журнал, 1990)
Дана публікація є першою в радянській історіографії спробою дослідити наукову творчість відомого американського історика-марксиста Г. Аптекера. Дається загальна характеристика його діяльності, аналізуються основні напрями теоретичних досліджень ученого. Автор наводить дані про політичну, громадську, викладацьку активність Г. Аптекера, відомі йому, головним чином, з особистого листування з американським істориком. Данная публикация — первая в советской историографии попытка исследовать научное творчество известного американского историка-марксиста Г. Аптекера. Дается общая характеристика его деятельности, анализируются основные направления теоретических исследований ученого. Автор приводит данные о политической, общественной, преподавательской активности Г. Аптекера, известные ему, главным образом, из личной переписки с американским историком.