Українські переклади творів В.І.Леніна в умовах сталінщини - Канцелярук, Б.І. (Український історичний журнал, 1990)
У статті зроблено спробу на підставі маловідомих джерел з історії перекладу та видання українською мовою творів В.І. Леніна, показати, як мова може стати знаряддям зведення політичних рахунків. В статье делается попытка на основе малоизвестных источников по истории перевода и издания на украинском языке произведений В.И. Ленина показать, как язык может стать орудием сведения политических счетов.