Німецькі колонії на Україні (60-ті роки ХVІІІ ст. - 1917 р.) - Кулинич, І.М. (Український історичний журнал, 1990)
Висвітлюються процеси заселення південних причорноморських і приазовських районів України німецькими колоністами. Розглядаються також питання іхнього економічного й соціального життя у Волинській, Подільській, Київській, Харківській і Чернігівській губерніях України. Освещаются процессы заселения южных причерноморских и приазовских районов Украины немецкими колонистами. Рассматриваются также вопросы их экономической и социальной жизни в Волынской, Подольской, Киевской, Харьковской и Черниговской губерниях Украины.