Відбудова промисловості УРСР у другій половині 40-х років у висвітленні зарубіжною історіографією - Гарань, О.В. (Український історичний журнал, 1989)
Аналізуються погляди зарубіжних дослідників з таких проблем, як темпи відбудови промисловості УРСР; допомога союзних республік Україні; роль зовнішнього фактора; функціонування у другій половині 40-х років адміністративно-командної системи управління. Показується, що ряд радянологів досить реалістично висвітлює ці проблеми, деякі важливі питання порушено ними раніше, ніж у радянській науці. Ряд реальних процесів дістає відображення і в буржуазному українознавстві. Водночас відзначається, що чимало радянологів, і насамперед українознавців, часто замовчують, або навіть викривляють процес відбудови економіки СРСР, у тому числі й УРСР. Анализируются взгляды зарубежных исследователей по таким проблемам, как темпы восстановления промышленности УССР; помощь союзных республик Украине; роль внешнего фактора; функционирование во второй половине 40-х годов административно-командной системы управления. Показывается, что ряд советологов достаточно реалистически освещает эти проблемы, некоторые важные вопросы подняты ими раньше, чем в советской науке. Ряд реальных процессов получает отражение и в буржуазном украиноведении. Вместе с тем отмечается, что многие советологи, и прежде всего украиноведы, часто умалчивают, или даже искажают процесс восстановления экономики СССР, в том числе и УССР.