До питання про роль В.І.Леніна у зміцненні Компартії України ( 1918-1920 рр.) - Гошуляк, І.Л. (Український історичний журнал, 1989)
У статті висвітлюється роль В. І. Леніна в зміцненні Компартії України в період іноземної інтервенції і громадянської війни, розкриваються основні форми і методи ленінського керівництва партійними організаціями та органами Радянської влади республіки. Значна увага приділена малодослідженим аспектам теми. В статье освещается роль В. И. Ленина в укреплении Компартии Украины в период иностранной интервенции и гражданской войны, раскрываются основные формы и методы ленинского руководства партийными организациями и органами Советской власти республики. Значительное внимание уделено малоисследованным аспектам темы.