Традиції визвольної війни 1648—1654 рр. в антифеодальній боротьбі на Україні (друга половина XVII—XVIII ст.) - Смолій, В.А. (Український історичний журнал, 1991)
У статті висвітлене широке коло питань, пов'язаних з впливом традицій визвольної війни 1648—1654 рр. на розвиток антифеодальних рухів на Україні. Простежується зміна суспільних стереотипів селян і козаків на проблеми "землі і волі", показано, як ця найголовніша проблема феодальної доби переломлювалася крізь призму соціальних та визвольних завдань у боротьбі селянсько-козацьких мас українських земель в другій половині XVII—XVIII ст. В статье освещен широкий круг вопросов, связанных с влиянием традиций освободительной войны 1648—1654 гг. на развитие антифеодальных движений на Украине. Прослеживается изменение общественных стереотипов крестьян и казаков на проблему "земли и воли", показано, как эта главнейшая проблема феодального периода преломлялась через призму социальных и освободительных задач в борьбе крестьянско-казацких масс украинских земель во второй половине XVII—XVIII вв.