Сталінщина й доля західноукраїнської інтелігенції (20-ті — 40-ві роки XX ст.) - Рубльов, О.С.; Черченко, Ю.А. (Український історичний журнал, 1991)
В публікаціїї робиться спроба висвітлити "білі плями" в історії західноукраїнської інтелігенції 20-х—40-х років XX ст. В центрі уваги — трагічна доля комуністичної та прорадянської інтелігенції Східної Галичини, чимало представників якої брали участь в індустріалізації УСРР та проведенні політики "українізації". Простежено історію формування західноукраїнської еміграції на Радянській Україні, показано згубний вплив на неї сталінщини, початок масових репресій проти цього загону національної інтелігенції. В публикации делается попытка осветить "белые пятна" в истории западноукраинской интеллигенции 20-х—40-х годов XX в. В центре внимания — трагическая судьба интеллигенции 20-х — 40-х годов XX в. В центре внимания — трагическая судьба коммунистической и просоветской интеллигенции Восточной Галиции, немало представителей которой участвовало в индустриализации УССР и проведении политики "украинизации". Прослежена история формирования западноукраинской эмиграции на Советской Украине, показано губительное влияние на нее сталинщины, начало массовых репрессий против этого отряда национальной интеллигенции.