До історії Межигір'я - Герасименко, Н.О. (Український історичний журнал, 1990)
Висвітлюється історія Межигір'я — мальовничого урочища поблизу Вишгорода Київської області. Розповідаються старовинні легенди, пов'язані з виникненням там монастиря, і простежується його розвиток протягом багатьох століть. Зокрема, йдеться про його устрій, традиції, зв'язок із Запорозькою Січчю. Дано також мистецтвознавчу оцінку деяким спорудам. Відображено й історію фаянсової фабрики, побудованої в Межигір'ї наприкінці XIX ст. Освещается история Межигорья — живописной местности неподалеку от Вышгорода Киевской области. Рассказываются старинные легенды, связанные с возникновением там монастыря, и прослеживается его развитие на протяжении многих столетий. В частности, повествуется об его устройстве, традициях, связи с Запорожской Сечью. Дана также искусствоведческая оценка ряда сооружений. Отражена и история фаянсовой фабрики, построенной в Межигорье в конце XIX в.