З історії революційної творчості робітничого класу України (1905-1907 рр.) - Сарбей, В.Г.; Машкін, О.М. (Український історичний журнал, 1990)
Висвітлюються питання, пов'язані з виникненням масового страйкового руху в період революції 1905—1907 рр., а також революційною творчістю робітничого класу України по створенню Рад, профспілок та деяких інших масових організацій трудящих, порушуються окремі проблеми розвитку революційних традицій в умовах перебудови. Освещаются вопросы, связанные с возникновением массового стачечного движения в период революции 1905—1907 гг., а также революционным творчеством рабочего класса Украины по созданию Советов, профсоюзов и некоторых других массовых организаций трудящихся, поднимаются отдельные проблемы развития революционных традиций в условиях перестройки.