До вивчення національно-визвольного руху на Україні в 1917 р. - Гамрецький, Ю.М. (Український історичний журнал, 1990)
У статті розглядаються існуючі в радянській історичній літературі різноманітні точки зору щодо характеру, керівництва і рушійних сил національно-визвольного руху на Україні в 1917 р. В ній показано, як згубно позначилася адміністративно-командна система на вивченні цієї гострої і складної проблеми. Автор звертає увагу на необхідність її дальшої поглибленої розробки, що має винятково важливе значення для правдивого висвітлення історії Жовтневої революції. В статье рассматриваются существующие в советской исторической литературе различные точки зрения относительно характера, руководства и движущих сил национально-освободительного движения на Украине в 1917 г. В ней показано, как пагубно сказалась административно-командная система на изучении этой острой и сложной проблемы. Автор обращает внимание на необходимость ее дальнейшей углубленной разработки, имеющей исключительно важное значение для правдивого освещения истории Октябрьской революции.