Протокол допиту гайдамаки Симена Гаркуші - Болотова, В.Г.; Ульянич, В.І. (Український історичний журнал, 1990)
Продовжуємо публікацію протоколу допиту ватажка народних месників Семена Гаркуші. Відомо, що він учасник Коліївщини (1768 р.). Протягом 15 років (1768—1783 рр.) загін Гаркуші діяв на Лівобережній, Правобережній та Слобідській Україні. Особливість дій Гаркуші та його спільників полягала в тому, що вони не вбивали можновладців, а лише забирали їхнє майно та гроші, розподіляючи їх між бідними. Діяльність цього повстанського загону мала велику підтримку серед селян та козацької «сіроми».