Взаємовідносини між українським та єврейським населенням у Східній Галичині (кінець ХІХ - початок ХХ ст.) - Дашкевич, Я.Р. (Український історичний журнал, 1990)
Автор ставить своїм завданням визначити основні напрями у вивченні проблеми двосторонніх міжнаціональних контактів українців та євреїв на матеріалі, обмеженому територіально і хронологічно: Східна Галичина, останнє десятиріччя XIX — два перші десятиріччя XX ст. Цей час охоплював як період миру, так і період війни — першої світової та, для Східної Галичини, національно-визвольної(як відомо, воєнні роки сприяють глибшому виявленню приглушених антагонізмів). Автор ставит своей задачей определить основные направления в изучении проблемы двусторонних межнациональных контактов украинцев и евреев на материале, ограниченном территориально и хронологически: Восточная Галиция, последнее десятилетие XIX — два первых десятилетия XX в. Это время охватывало как период мира, так и период войны — первой мировой и, для Восточной Галиции, национально-освободительной(как известно, военные годы способствуют более глубокому обнаружению приглушенных антагонизмов).