Аналіз нормативно-правового регулювання обліку і контролю експортних та імпортних операцій - Сидіч, М.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті ґрунтовно обґрунтовано актуальність нормативно-правового регулювання обліку та контролю експортних та імпортних операцій в Україні в умовах євроінтеграції та глобалізації економіки. Підкреслено, що ефективне регулювання зовнішньоекономічної діяльності є критично важливим для забезпечення економічної безпеки держави, сприяння розвитку міжнародної торгівлі та залучення іноземних інвестицій в економіку України. Проведено детальний аналіз чинної законодавчої бази, яка регулює облік та контроль експортних та імпортних операцій. Розглянуто положення Податкового кодексу України, що стосуються оподаткування зовнішньоекономічних операцій, зокрема питання визначення бази оподаткування, застосування ставок податку та податкового звітування. Особливу увагу приділено аналізу Митного кодексу України, який регламентує порядок здійснення митного контролю, декларування товарів, інші аспекти митного оформлення. Досліджено нормативні акти Національного банку України, що встановлюють вимоги до валютного контролю, зокрема порядок здійснення валютних операцій, ліміти на переказ валюти за кордон та звітність щодо валютних операцій. Окремо проаналізовано міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) та їх значення для гармонізації національної системи бухгалтерського обліку з міжнародними вимогами. Виявлено проблеми, що виникають у процесі застосування МСФЗ українськими підприємствами, зокрема питання методологічних розбіжностей між національними стандартами та МСФЗ, недостатній рівень кваліфікації фахівців та необхідність адаптації програмного забезпечення. Досліджено вплив змін у митному та валютному регулюванні на облік зовнішньоекономічної діяльності. Наведено конкретні приклади того, як зміни в законодавстві впливають на порядок відображення операцій в бухгалтерському обліку, зокрема на облік доходів та витрат, формування собівартості продукції та визначення фінансового результату. Розглянуто перспективи цифровізації процесів обліку та автоматизації фінансового контролю. Проаналізовано можливості використання сучасних інформаційних технологій, таких як електронний документообіг, хмарні технології та системи інтелектуального аналізу даних, для підвищення ефективності обліку та контролю зовнішньоекономічної діяльності. Запропоновано конкретні напрями вдосконалення нормативного регулювання з метою підвищення прозорості та ефективності державного нагляду у сфері зовнішньої торгівлі. Серед них: удосконалення механізмів валютного контролю, зокрема шляхом спрощення процедур та розширення можливостей для здійснення валютних операцій онлайн; гармонізація національного законодавства з міжнародними стандартами, зокрема у сфері бухгалтерського обліку та фінансової звітності; стимулювання впровадження цифрових технологій в облік та контроль зовнішньоекономічної діяльності; посилення державного нагляду за дотриманням митного та податкового законодавства, зокрема шляхом використання сучасних методів аналізу ризиків та протидії ухиленню від сплати податків. Зроблено висновок, що вдосконалення нормативно-правового регулювання обліку та контролю експортних та імпортних операцій є важливим фактором підвищення конкурентоспроможності українських підприємств будь якої величини та напрямку на міжнародних ринках та забезпечення економічної безпеки держави. The article thoroughly substantiates the relevance of regulatory and legal frameworks governing the accounting and control of export and import operations in Ukraine within the context of European integration and economic globalization. It emphasizes that effective regulation of foreign economic activity is critically important for ensuring the state's economic security, facilitating the development of international trade, and attracting foreign investment into Ukraine's economy. A detailed analysis of the current legislative base regulating the accounting and control of export and import operations was conducted. The provisions of the Tax Code of Ukraine concerning the taxation of foreign economic operations, including issues of tax base determination, tax rate application, and tax reporting, were reviewed. Particular attention was paid to the analysis of the Customs Code of Ukraine, which regulates customs control procedures, goods declaration, and other aspects of customs clearance. The regulatory acts of the National Bank of Ukraine, establishing requirements for currency control, including the procedure for currency operations, limits on foreign currency transfers, and reporting on currency transactions, were also examined. Separately, International Financial Reporting Standards (IFRS) and their significance for harmonizing the national accounting system with international requirements were analyzed. Problems arising in the process of applying IFRS by Ukrainian enterprises were identified, specifically methodological discrepancies between national standards and IFRS, insufficient qualification levels of specialists, and the necessity of adapting software. The impact of changes in customs and currency regulation on the accounting of foreign economic activity was investigated. Concrete examples were provided illustrating how legislative changes affect the reflection of operations in accounting, particularly concerning the accounting of income and expenses, cost of goods sold, and financial results. Prospects for digitization of accounting processes and automation of financial control were considered. The possibilities of using modern information technologies, such as electronic document management, cloud technologies, and intelligent data analysis systems, to enhance the efficiency of accounting and control of foreign economic activity were analyzed. Specific directions for improving regulatory frameworks were proposed to enhance the transparency and effectiveness of state supervision in foreign trade. These include: improving currency control mechanisms, particularly by simplifying procedures and expanding opportunities for online currency operations; harmonizing national legislation with international standards, especially in the field of accounting and financial reporting; stimulating the implementation of digital technologies in the accounting and control of foreign economic activity; strengthening state supervision over compliance with customs and tax legislation, including through the use of modern risk analysis methods and combating tax evasion. The conclusion states that the improvement of regulatory and legal frameworks for accounting and control of export and import operations is a crucial factor in increasing the competitiveness of Ukrainian enterprises of any size and direction in international markets and ensuring the economic security of the state.