Втрати населення України від голоду 1933 р. - Кульчицький, С. В.; Максудов, С. (Український історичний журнал, 1991)
Автори статті зробили спробу, користуючись відкритими наприкінці 1989 р. матеріалами радянської демографічної статистики, визначити максимум і мінімум втрат українського населення від голоду 1933 р. Вони дійшли висновку про те, що всі відомі людству випадки геноциду не можна порівняти з тим, що трапилося в Українській РСР на початку 30-х років. Авторы статьи предприняли попытку, пользуясь открытыми в конце 1989 г. материалами советской демографической статистики, определить максимум и минимум потерь украинского населения от голода 1933 г. Они пришли к выводу о том, что все известные человечеству случаи геноцида нельзя сравнить с тем, что случилось в Украинской ССР в начале 30-х годов.