Палеографія реєстру всього Війська Запорізького 1649 р. видатної пам'ятки живої української мови середини XVII століття - Дзира, Я. (Історіографічні дослідження в Україні, 2000)
Міжнародний документ "Реєстра всього Війська Запорізького" створено козацьким урядом восени 1649 року за сприятливих умов у перші місяці існування Української Козацької держави, коли не було вже залежності та ідейно-політичного тиску з боку сусідньої Речі Посполитої та Росії, а, головне, - українська мова стала державною. На останній сторінці "Реєстру" стоять власноручні підписи видатних державних діячів України - гетьмана Богдана Хмельницького та генерального писаря Івана Виговського, останнього ще й польською мовою.