Діяльність Т. Г. Шевченка у Київській археографічній комісії (1845—1847 pp.) - Сергієнко, Г.Я. (Український історичний журнал, 1991)
Діяльність Т.Г. Шевченка у Київській археографічній комісії (1845—1847) — важливий етап в його житті. Поет активно включився у наукові пошуки на ниві археології, фольклористики, етнографії, археографії, зробив певний вклад у їх розвиток, заклав міцні підвалини українського народознавства. Археографічні подорожі Т.Г. Шевченка по Правобережній і Лівобережній Україні збагатили його революційно-демократичні погляди, чому сприяло спілкування з простим народом. Деятельность Т.Г. Шевченко в Киевской археографической комиссии (1845—1847) — важный этап в его жизни. Поэт активно включился в научные поиски на ниве археологии, фольклористики, этнографии, археографии, сделал определенный вклад в их развитие, заложил прочные устои украинского народоведения. Археографические путешествия Т.Г. Шевченко по Правобережной и Левобережной Украине обогатили его революционно-демократические взгляды, чему способствовало общение с простым народом.